RUSH Delivery kao jedan od investitora Ragbi kluba RLK Zemun

RUSH Delivery kao jedan od investitora Ragbi kluba RLK Zemun

Kao veliki ljubitelji sporta i zdravog načina života, zadovoljni smo što smo mogli da podržimo naš poznati ragbi klub RLK Zemun. Ulaganje u sport jeste ulaganje u zdravlje. Pružajući podršku lokalnim sportskim klubovima podstičemo razvoj talenata. Ragbi u Srbiji postaje sve popularniji i raste broj igrača i klubova u zemlji. Mnogi ljubitelji sporta veruju da će se ovaj sport dalje razvijati i privući više pažnje u budućnosti.

Ragbi klub Zemun je osnovan 2006. godine, a takmiči se od 2012. Ima muški i ženski tim, a oba tima su poznata po svojim uspesima na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Preteča RLK ZEMUN  jeste RLK ZMAJ koji je osnovan od strane sportskog društva fabrike mašina Zmaj iz Zemuna. Najbolje rezultate ostvario je šezdesetih godina prošlog veka kada je tri puta osvojio Kup oslobođenja Beograda. Međutim, klub je zapao u probleme pa se 1967. godine ugasio.

RLK Zemun oživeo je 2012. godine i svoju prvu utakmicu odigrao je protiv Radničkog iz Beograda 24. februara 2013. godine.

Narednih nekoliko godina takmičio se sa promenljivim uspehom, da bi 2016. prestao da se takmiči u Prvenstvu Srbije, mada je u narednom periodu nastavio da igra prijateljske utakmice i revijalne turnire.

Prethodne dve godine, odlučeno je da se klub reaktivira i ponovo počne da se takmiči u Prvenstvu Srbije. Klub je reaktiviran, doveden je nov trener, aktivirani su stari članovi i klub je pojačan juniorskim igračima. Prvu prvenstvenu utakmicu odigrao je kao gost aktuelnom šampionu Srbije i Balkana, ekipi Crvene zvezde iz Beograda.

Zanimljiva je i činjenica da postoje dve glavne verzije ragbija: ragbi XIII i ragbi XV (Rugby League i Rugby Union). Pored broja igrača razlikuju se i po pravilima. RLK Zemun igra ragbi ligu.

Ukoliko želite da se oprobate u ovom sportu preporučujemo vam da posetite RLK Zemun koji je otvoren za prijem novih članova.

RLK Zemun i Crvena Zvezda

 

KADA JE NASTAO RAGBI

 

Začetak ragbija u njegovom modernom obliku seže do 1823. godine. Ragbi (engl. Rugby) je sport koji je nastao u Engleskoj u 19. stoljeću. Prema legendi, igra je nastala 1823. godine kada je William Webb Ellis, učenik srednje škole Rugby, prekršio pravila fudbala tako da je loptu uzeo u ruke i trčao s njom prema protivničkom golu.

Gradić Ragbi u Srednjoj Engleskoj, u to vreme je bio poznat po vrlo jakoj školi – koledžu. Pored dobijanja akademskih zvanja, u toj školi su se kod mladih razvijale i različite sportske aktivnosti. Tada su učenici mnogih škola igrali timsku igru ​​sličnu ragbiju i fudbalu u isto vrijeme. U ovoj igri nije bilo toliko pravila. U jednom od ovih mečeva Webb Ellis je odlučio da odigra “faul”: jednostavno je zgrabio loptu i s njom u rukama potrčao prema protivniku.

Ovo nije ni najmanje zbunilo njegove protivnike, nego su obaranjem pokušavali da ga zaustave. Engleska konzervativna publika je prihvatila ovu novost, i tog momenta se može reći da je započeta ISTORIJA RAGBIJA.

Skoro 50 godina nakon ovoga, januara 1871. god, sastali su se predstavnici klubova iz cele Engleske i osnovali prvo udruženje ragbi klubova pod nazivom Ragby Football Union, koja je bila pozvana da predvodi razvoj ovog sporta. Glavni zadatak je bio usvajanje jedinstvenog skupa pravila. Već u martu održana je prva međunarodna ragbi utakmica između Engleske i Škotske.

Ragbi je u programu Olimpijskih igara bio 1900, 1908, 1920. i 1924. godine. Najveću popularnost postigao je u Engleskoj, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi, Francuskoj, Italiji i Rumuniji, tako da su sve ove zemlje ostvarivale najveće rezultate na takmičenjima. Do 1987. godine, održavala su se takmičenja za Webb Ellis kup, a od te godine naziv je promenjen u Svetski ragbi kup. Prvenstva se održavaju svake četiri godine od 1987. godine.

Ragbi klub RLK Zemun

5 RAZLOGA ZAŠTO JE RAGBI PRAVI IZBOR ZA VAS

 

Igranje ragbija može doneti niz koristi, kako FIZIČKIH tako i MENTALNIH. Evo nekih razloga zašto je dobro igrati ragbi:

  1. Fizička aktivnost: Igranje ragbija uključuje puno kretanja, trčanja, skakanja, udaranja i bacanja, što može biti vrlo zahtevno fizički, ali i jako korisno za zdravlje.
  2. Razvijanje timskog duha: Ragbi je igra timskog sporta, što znači da se igrači moraju oslanjati jedni na druge kako bi ostvarili uspeh. Igranje ragbija pomaže u razvoju timskog duha i učenju kako sarađivati s drugima kako bi postigli zajednički cilj.
  3. Mentalno jačanje: Ragbi može biti vrlo izazovan sport, a igrači se moraju suočiti s različitim situacijama i pritiscima na terenu. Igranje ragbija može pomoći u razvoju mentalne snage, učenju upravljanja, te povećanju samopouzdanja.
  4. Fair play: Ragbi ima snažnu kulturu poštovanja i poštenja, što znači da igrači moraju biti pošteni i iskreni tokom igre. Igranje ragbija može pomoći u razvoju kulture poštovanja i poštenja, te učenju važnosti igre fer i pošteno.
  5. Druženje i zabava: Igranje ragbija može biti vrlo zabavno i društveno iskustvo. To je prilika da se upoznaju novi ljudi, steknu prijateljstva i uživaju u zajedničkom cilju postizanja uspeha na terenu.

Osim toga, igranje ragbija može biti korisno i za razvoj motoričkih sposobnosti, ono pomaže u sprečavanju različitih zdravstvenih problema.

Za još informacija o našim aktivnostima PRATITE NAS NA NAŠOJ FACEBOOK I INSTAGRAM STRANICI @rushdelivery.rs

 

Želite da sarađujete sa RUSH-om?

RUSH Delivery nudi najkvalitetnije uslove i fleksibilne saradnje.

RUSH Delivery je inovativna startap kompanija u sektoru logistike koja nudi najsavremenije uslove rada i saradnje u zemlji. Postanite deo RUSH Delivery kompanije i pridružite nam se u daljem razvoju ovog tržišta u zemlji.